Veel mensen hebben namelijk een eenzijdig beeld van Spanje en met name de Costa Blanca en dat is best jammer. Het Zuid Oosten van Spanje heeft -naast een zeer gezond klimaat (aldus WHO)- echt zo veel méér te bieden qua cultuur en historie. Denk bijvoorbeeld aan de oude steden zoals Cartagena, Murcia, Calpe, Villajoyosa en Alicante. Maar ook gastronomie, natuur (Mar Menor, natuurparken) en recreatie. Goede bereikbaarheid via de Luchthavens van Murcia en Alicante is uiteraard ook een pluspunt.

Heeft u ervaring met het Spaanse leven en wilt u genieten aan de Spaanse kust ? Kijk dan naar ons aanbod van nieuwbouw en bestaande huizen. Het kopen van een huis is een andere gelegenheid dan in Nederland. Daarom hebben wij gekozen voor samenwerking met Masa international (www.masa.nl). Een Spaans makelaarskantoor dat echter geleid wordt door twee Nederlanders (dhr. Rooks en dhr. Hooghiemstra)  die zowel de  volledige aankoop procedure alsmede after sales voor uw begeleiden. Met 35 jaar ervaring als Spanje makelaar aan de Costa Blanca, heeft Masa Nederland alle kennis in huis om u te helpen bij de aankoop van uw woning onder de zon; voor vakantie, pensionering, permanente bewoning, verhuur, als investering of gewoon voor uw eigen plezier. Ook voor de zogenaamde bankverkopen bent u bij ons aan het juiste adres.

Om de perfecte plaats te vinden moet u de woningen bekijken die bij uw budget horen, in de juiste stijl en op de juiste locatie. Ga daarna eens zitten en denk er eens over na. Dat is wat we op de MASA Oriëntatie- trips doen. Wij vragen u wat u zoekt en laten ons team van experts het dan voor u zoeken.

Wij zorgen voor het hotel, maaltijden en een begeleide privé-trip langs de woningen met de juiste stijl, in de door u gekozen regio's en binnen het door u aangegeven budget. Daarna geven wij u ruimte om het allemaal in u op te nemen.

Wat zijn de verschillen met het kopen van een huis in Nederland ?

Kosten Koper

Net als in Nederland bestaat er in Spanje ook "Kosten Koper".

Costa Blanca: 10% BTW (nieuw) of Overdrachtsbelasting 10% (bestaand)  en 1,5% zegelrecht op nieuwbouw

Costa Calida: 10% BTW nieuwbouw of 8% overdrachtsbelasting bij bestaand en 2% zegelrecht op nieuwbouw

Notaris hanteer 1% als norm en idem voor advocaat gebaseerd op een aankoop van 150.000,-

Indien gebruik wordt gemaakt van een advocaat moet u deze kosten uiteraard ook budgetteren. Het is in Spanje gebruikelijk dat een onafhankelijke advocaat de documenten controleert en voor u keurt. Ook moet gekeken worden of de grond nog eigendom is van de verkoper en er geen schulden op het object rusten. Bij Masa international gebeurt dat met een Nederlandstalige advocaat.

Indien u de woning deels met een hypotheek financiert, bent u ook hiervoor kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster daar er een separate hypotheekakte passeert bij de notaris en de hypotheek in het kadaster dient te worden vermeld. De openingskosten van de hypotheek bedragen doorgaans 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag; de notaris- en registratiekosten en de opmaak van de juridische documenten tezamen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.

Hypotheek in Spanje

Hypotheken:

Langs enkele zijden kreeg ik de vraag: Hoeveel kunnen mensen lenen in hypotheekvorm in Spanje? 

Een Spaanse hypotheek is mogelijk tot het 75e levensjaar, heeft altijd annuïteit als hypotheekvorm (= aflossing + rente ) het maandbedrag blijft derhalve gelijk en de klant heeft de keuze tussen variabele rente of een rentevast periode. Het laatste ligt altijd enkele tiende tot een heel procent hoger qua rente.

De maximale quote voor wonen in Nederland of België + Spanje samen mag maximaal 35% zijn  Indien de partners een leeftijdsverschil hebben zal de bank meestal een middeling toepassen qua looptijd.

Weet dat 50% aan eigen middelen altijd nodig is voor een aankoop , de Spanje hypotheek pas wordt gevestigd bij de notariële overdracht en de alsdan geldende rente van toepassing zal zijn.

In België en Nederland gaan we uit van loonopgaven en kan daarmee de leencapaciteit worden bepaald.

Echter in Spanje starten we de berekening op een andere wijze:

Koopprijs 100 %

Kosten       16 %  (dit is inclusief de hypotheek kosten)

Meubels.     4%

Totaal       120 %  Dit is wat men minimaal kwijt is.

Aangezien er een maximale hypotheek van 70% mogelijk is, heeft men aldus 50%  Eigen middelen nodig. (=120-70)

Een eenvoudige redenering is dus: uw budget om te kopen is 2 x uw eigen middelen.

Wat is dus de leencapaciteit in een Spaanse hypotheek?  (2 x eigen middelen) x 0,70.

NB Alles onder voorbehoud, want bij lagere budgetten vallen de kosten in procenten hoger uit.

In Nederland kennen we een mogelijkheid om de Eigen middelen middels een consumptief krediet wat op te krikken, let op dat het hierbij wel om de juiste timing gaat! Deze lening wordt pas afgesloten als de Spaanse hypotheek definitief is.

Aanvragen kunnen klanten zelf inschieten via https://leenattent.nl/vrijblijvende-offerte?subagentId=94  maar mag uiteraard ook via ondergetekende lopen.

Aspirant kopers mogen altijd voorafgaand aan een trip de hypotheekaanvraag laten toetsen.

Wat hebben we minimaal in Spanje nodig: Kopie paspoort of ID, laatste belastingaangifte, 6 loonstrookjes, jaaropgave, 6 maanden bankafschriften, uiteindelijk een NBB verklaring of BKR.

 

Enkele jaarlijkse kosten voor woningbezitters

Onroerend Zaak Belasting (Impuesto sobre bienes inmeubles): De eigenaar van het onroerend goed betaalt tussen de 0,4% en 0,8% onroerend goed belasting. De percentages zijn per gemeente verschillend.

Het Spaanse huurwaardeforfait: Indien u als niet-resident de woning niet officieel verhuurd bent u in Spanje toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. U dient 2% over de geregistreerde waarde van uw huis (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting als een soort huurwaardeforfait.

Patrimonio: Jaarlijkse belasting van 0,2% bij een koopprijs van onder de € 110.000 of 0,3% in geval van een koopprijs boven de € 110.000.

Servicekosten: Dit is van toepassing indien u een appartement of een huis koopt in een urbanisatie. Voor het bijhouden en onderhouden van de gemeenschappelijke onderdelen van de urbanisatie dient u een maandelijkse bijdrage te betalen. De hoogte van de servicekosten loopt uiteen van 50 Euro tot ongeveer 500 Euro per maand in zeer luxe oorden en is afhankelijk van de verleende diensten en voorzieningen. Gemiddeld is het bedrag rond de € 100 per maand.

Water en Electra: Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt. Indien men het gehele jaar aanwezig is komt het bij normaal gebruik ongeveer neer op € 100 per maand. Indien de woning slechts voor eigen gebruik is bestemd is dit veel minder.

Basura (reinigingsheffing): Dit bedrag is per gemeente verschillend, maar komt meestal neer op een bedrag van rond de € 44 per jaar omgeving Torrevieja.

Verzekering: Afhankelijk van de waarde van de woning, de ligging, de beveiliging etc. kost een inboedel- en opstalverzekering bij benadering vanaf € 200 per jaar.

De interesse is gewekt ? Kijk op onze site www.masa.nl

Om de perfecte plaats te vinden moet u de woningen bekijken die bij uw budget horen, in de juiste stijl en op de juiste locatie. Ga daarna eens zitten en denk er eens over na. Dat is wat we op de MASA Oriëntatie- trips doen. Wij vragen u wat u zoekt en laten ons team van experts het dan voor u zoeken.

Wij zorgen voor het hotel, maaltijden en een begeleide privé-trip langs de woningen met de juiste stijl, in de door u gekozen regio's en binnen het door u aangegeven budget. Daarna geven wij u ruimte om het allemaal in u op te nemen. Wij gebruiken nooit druk, dat is niet onze manier van werken.

Vraag een Oriëntatie-trip aan !